keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Kysymyksiä.. Vastauksia

Eli nyt vastaan yhteen kysymykseen! 
Eli saksan opiskelu.. mä perehdyn tähän nyt ihan kunnolla, eli mä aloitin Saksan opiskelun 4. luokalla jatkoin viidennelle luokalle... Mutta hirveesti ei oo muistikuvia näistä ajoista, mutta luulisin, että se oli ensimmäisen vuoden jälkeen, jolloin en enää halunnut mennä tunneille ja jätin välistä niitä! Olin koulukiusattu, eikä tunneille meneminen tuntunut hyvältä. En tosin oikeasti ihan hirveästi muista koko lapsuudestani.. Eikä Saksaakaan jäänyt mieleeni mitään muuta kuin preesensin taivutus, esim teen, teet ,tekee, teemme,teette, tekevät, tehdään.. Eli siis mutta vain saksaksi! Ja vähän oli mielessä miten niitä sanoja lausutaan ja suvut muistin, että ne on Die, Das ja Der! Kuitenkin Yfun kanssa keskusteltua kerroin, että ei se saksa niin hyvä oikeasti ole ja sovimme, että luen vuoden aikana Saksaa niin paljon kuin pystyn... Ehkä se oli se, että Itävaltaan vaadittiin 2 vuoden Saksan lukeminen " ja minähän olin lukenut", mutta todellisuudessa en osannut saksaa hyvin... No sehän luitenkin vaihtui joulun jälkeen kun sain tietää, että sain stipendin Saksaan! :)

Mutta ensimmäisessä jaksossa luin Saksa 3 kurssin Etälukiosta, mutta siinä ei mitään opetusta ollut, en sitten kurssia päässyt läpi, koska lukion aloitus vei ihan voimani, eikä Saksalle ollut aikaa.. No sitten tuli Saksa 4 ja 5, joissa oli opetus koululla, jotka luin vuotta vanhempien kanssa! No pidimme opettajan kanssa kerran oman yksityistunnin, missä kävimme kaikki aikaisemmin olleet kielioppiasiat, sillä ne oli osattava! No jäi sieltä tietty asioita, mutta en minä niistäkään kursseista mitään hyviä numeroita saanut! Sitten keväällä luin Saksa 1 ja 2, jotka etänä ja nissä oli molemmissa hieman opetusta netin kautta, mutta ne olivat lähinnä kielioppi asiaa ja ne osasi, eikä saksan opiskelu silloin sitten niin innostanu.. :D Olisi pitänyt keskittyä enemmän sanojen opiskeluun, mutta pidin muita kouluaineita tärkeämmässä roolissa, sillä tiesin, että vaihdosta tultua tentin Saksan numeron paremmaksi! 

Saksaan tultua oli se saapumisvalmennus.. Ihan niitä näistä ymmärsin, mutta en todellakaan paljoa. Puhua en pystynyt! Paineet oli kovat, muut puhuivat jo keskenään.. Tunsin silloin itseni pahasti ulkopuoliseksi, eikä viikko kovin hyvin mielestäni mennytkään.. Kuitenkin yritin, mutta se ei riittänyt.. Päätin, että kyllä mä perheessä opin, antaa tän viikon mennä miten menee! Kuitenkin yhdellä piknik reissulla puhuin yhden ohjaajan kanssa! Koko matkan! Ymmärsin häntä ja hän puhuikin yhden vastaan tulijan kanssa Saksaa ja ymmärsin.. Se oli ainoita hetkiä milloin ymmärsin hyvin! Minun oli Saapumisvalmennuksessa vaikea ymmärtää osaa ohjaajista, jos he puhuivat kovin vahvaa ässää tai muuten nopeasti tai epäselvästi! Ja alkuun en tosiaan sitä saksan opettajaakaan voinut sen ässän takia ymmärtää.. Perheeni kanssa kuitenkin, alusta asti perhe on puhunut vain Saksaa minulle, jos en jotain ymmärtänyt, selitettiin se uudellee, eri tavalla, jos en sittenkään, sitten saatettiin sanoa englanniksi! Tosin ensimmäisinä päivänä isälläni oli paha tapa aloittaa puhumaan englanniksi, mutta sanoin aina, että voitko puhua saksaa! :D
Alkuun en kuitenkaan isääni voinut ymmärtää, hän puhui ihan liian nopeasti! Ainut oli mitä ymmärsin tosi hyvin oli äiti! Hän puhuu rauhallisesti ja selvästi! Toki hän työskentelee lapsien kanssa ja uskon, että siitä oli apua.. :D Jos ymmärrätte... :)

Mutta siis alkuun minäkin yritin vastata saksaksi, mutta se vaihtui vähitellen aina englanniksi.. Sitten tuli syyskuun alussa viikko milloin puhuin todella paljon englantia ja se jäi todella harmittamaan.. Sitten äiti sanoikin sille siskolleni, joka on Norjassa, että minä vastaan aina englanniksi.. Silloin tuntui todella tyhmälle ja pahalle jotenkin! Päätin, että puhun vain saksaa! Siitä lähtien olen puhunut vain saksaa ja muutamia sanoja silloin tällöin kysynyt, että mikä jokin sana on englannista saksaksi! :)
Nykyään egnlanti ei suju enää ei ollenkaan! Niin huonoa.. voin kyllä luke, mutta tuottaa omaa tekstiä tai puhua, nii siitä ei tule mitään! :)

Silloin kun käänsin päiväkirjan Saksaksi, kirjoitin yhden päivän englanniksi, muttei siitä tullut mitään! Siellä oli saksan kielisiä sanojakin.. Sitten tein sen Saksaksi, tosin nyt se on suomeksi, en edes tiedä miksi! Suomi on jo niin huonoa, että kun lukee päiväkirjatekstejä niin siellä on paljon virheitä! :)

Saksa on vain niin paljon yksinkertaisempaa nyt! Mutta olen huomannut, että tunneilla ymmärrän lähes kaiken mitä esimerkiksi opettaja sanoo.. Mutta jos pitää lukea tekstiä, niin en ymmärrä mitään! En pidä ensinnäkään lukemisesta, ja se on äärimmäisen vaikeaa.. Enkä pysty keskittymään.. Eikä voi ymmärtää.. Mutta jos opettaja puhuu sen saman asian, niin voin ymmärtää! Minun on paljon helpompi ymmärtää puhetta! Ja huomaan sen, että yhdistelen päässäni koko ajan asioita, mitä jokin sanoo, vaikka en koskaan aiemmin olisi sanaa kuullut, voin ihan hyvin tietää, mitä se on suomeksi tai että mitä se tarkoittaa! Mutta puheesta minun on vain niin paljon helpompi yhdistää sanoja! Ehkäpä tämä on syy siihen miksi en ole koskaan ollut hyvä kielissä kouluissa, ne tunnit ei vain ole ollut minulle sopivia! :) Kyllähän on niitä paritehtäviä, muttakun niitä ei kukaan peruskoulussa tehnyt tosissaan, kukaan ei oikeasti tee niitä, muttaku ne on vain niitä parhaita tehtäviä! NE juuri pitäisi tehdä! :)

Mä en täälläkään ole silla tavoin opiskellut kielioppia, ennenkuin sain saksan opettajalta sen vihkon, missä on kaikki saksan kielioppiasiat ja tehtäviä! Niitä hiljalleen teen.. JA kuuntelen miten muut puhuu, miten jotkin fraasit sanotaan se on tärkeää! JA Englannin tunneillakin kun opettaja puhuu, niin kannattaa keskittyä kuuntelemaa ihan oikeasti! Vaikka et muuta tekisi, niin kuuntele mitä opettaja puhuu.. Se sanoo esim artikkeleita puhessaan, kun kuulet jonkun fraasin voit yhtäkkiä havahtuakkin, että niinhän se menee.. Mä aloitin silloin sen Peppi pitkätossun lukemaan saksaksi, mutta en loman jälkeen ole sitä lukenut! Ei ole aikaa, enkä oikeasti tykkää lukea! 

Kuulin myös sellaisen jutun yhdeltä mieheltä, joka on belgiasta, mutta puhuu ihan sujuvasti saksaa, (luulin itseasiassa hetken etä hän on saksalainen), mutta hän sanoi, että kielen oppii parhaiten onko se sana julkinen media, mut siis uutiset on kaikkein parhaimmat, ja kuuntelemalla radiota! Ja se toimii! Netistä saa kuunneltua minkä kielistä radiota kun vain haluaa ja luettua sanomalehtiä! ;)

Mutta juu, ajattelen kuitenkin itse, että kieleni on kehittyny ihan todella huimasti täällä! Vaikken sillä tavoin ole "opiskellut", mutta aina olen keskittynyt, mikä tekeekin minut todella väsyneeksi! Ja ihan alkuun koulussa en tehnyt mitään kuuta kuin keskityin kuuntelemaan opettajaan, en kerta kaikkisesti tehnyt mitään muuta! :)
Ja mun puhelin on saksan kielinen ja siinä sit on tietty se et ku alkaa kirjottaa sanoja ni siinä on palsta missä on sanavaihtoehtoja nii voi kattoo et miten joku kirjotetaan ja se ehdottaa verbitki oikeessa muodossa, niin oikeasti puhelimella on helppo kirjottaa viestiä kavereille! :)



tässä teille vähän vinkkejä myös kielen opiskeluun! 


rakkain terveisin, Marjo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti